Řehečské kvarteto se představuje. Znáte je?

Tady je máme. Stačí se zaposlouchat a třeba si i zazpívat.
Liboslav KučeraLiboslav Kučera / Řeheč

Narozen na konci roku 1956. Od útlého věku pasivní posluchač zpěvů staré babičky. V základní škole střídavě jednička a dvojka z hudební výchovy. V roce 1969 až 1971 návštěva hudebního kroužku s výukou hry na kytaru dle Urbanovy učebnice pod vedením učitele ing. Strašíka. Na střední škole 1972-1976 samouk ve hře na kytaru s inklinací k baskytaře. Poté dlouhá umělecká přestávka. V roce 2003 po návštěvě benefičního představení místní LŠU došlo k nečekanému zahoření láskou ke hře na chromatický akordeon.
Po uzavření sázky s rodinnými příslušníky byla oslovena profesionální učitelka Jana Fejfarová a zakoupen nový nástroj v továrně na akordeony v Hořovicích. Výuka v letech 2003 až 2005 dle Bláhovy učebnice z roku 1928. Od roku 2007 zakládající člen ŘQ, s funkcí uměleckého ředitele.

Oldřich NěmecMgr. Oldřich Němec / Chrastava

Narození v první den roku 1956 v sobě značí umělecké vlohy. Od raného dětství rád zpívá. V mládí hraje nejprve maňáskové divadlo (Potštejn), později začíná s ochotnickým divadlem. Také se učí hře na kytaru, láska k divadlu však je silnější. S vrchlabským souborem Domu dětí a mládeže pod vedením pana Miloslava Zavorala hraje na celostátní přehlídce amatérských souborů Jiráskův Hronov. S divadlem končí až v Chrastavě. Veřejně též přednáší poezii.
Jeho pěvecký idol je Karel Gott, jehož písně si rád zanotuje a doprovázejí ho celým životem. Přání zazpívat si jednou s tímto zpěvákem se mu však zatím neplní.
Uměleckými zájmy jsou literatura, hudba populární i vážnější, nepohrdne ani lidovými písněmi. Jako zpěvák občas hostuje v Cimbálové muzice Dušana Kotlára.
Jeho literární sklony vrcholí oceněním Řehečský kohout 2004 za povídku „Proměny času“ a otextováním prvních písní ŘQ, u jehož zrodu i názvu stojí. Díky svým divadelním sklonům je přirozeným frontmenem skupiny ŘQ a vykonává funkci výkonného ředitele.

Zdeněk NěmecZdeněk Němec / Rychnov u Jablonce nad Nisou

Křičet, brečet a smát se začíná v únoru 1959. Zpívat ho baví už ve školce. Hudební výchovu absolvuje v základní škole výborně i chvalitebně. Hodná učitelka zpěvu paní Bednaříková mu marně doporučuje hlasivky v době mutování šetřit…
Během učňovských let si zpívá sám pro sebe. Poté následuje delší tvůrčí přestávka vyplněná rodičovskými a pracovními povinnostmi. V roce 2006 v touze se umělecky realizovat nastupuje na pozici 1. basu do smíšeného pěveckého sboru Janáček v Jablonci nad Nisou. Ihned zapadá do kolektivu a začíná veřejně vystupovat. V roce 2007 je přijat bez výběrového řízení do ŘQ jako druhý hlas. Zde v sobě objevuje schopnost napsat během krátké doby text na dané téma a na určenou melodii. Stává se hitmakerem skupiny. Do budoucna touží naučit se hrát na nějaký hudební nástroj.

Kateřina KučerováKateřina Kučerová / Prachov

Narozena v Jičíně na podzim roku 1972. Na základní škole zpívá ve školním sboru. Od devíti let navštěvuje Lidovou školu umění, nejprve obor literárně-dramatický, v roce 1983 přechází ke hře na kytaru. Od deseti let díky své babičce, principálce loutkového divadla Srdíčko, se stává jeho členkou. Aktivní loutkoherečkou je s malou přestávkou způsobenou mateřskými povinnostmi dodnes a patří k oporám souboru Srdíčko. Mnoho let se aktivně zúčastňovala se svými rodiči vedení dětských zájmových oddílů, jejich táborové a tábornické činnosti, kde měla na starosti hudební aktivity a vydávání táborových zpěvníků. V ŘQ působí jako loutkoherečka s malým harmonikářem Matějem Bártů, jako ženský hlas souboru a v poslední době se začíná prosazovat jako hráčka na akustickou kytaru.

Matěj BártůMatěj Bártů / Prachov

Narodil se jako voják c. k. rakousko-uherské armády někdy v letech 1920-23 v dílně lidového řezbáře. Pochází z Chocně, kde byl později nalezen na půdě jednoho z místních hostinců. V roce 2009 z něho loutkoherečka Kateřina svlékla vojenský mundúr, naučila ho hrát na akordeon a byl po demobilizaci posledním rozkazem přidělen k civilnímu působení v našem ansámblu. Účinkuje s námi pro radost dětí i dospělých.

Vystupovali s námi ——————————————————

Jana NěmcováJana Němcová / Chrastava

Narozena v únoru 1996 jako nejmladší z rodu Němcových. Otec, divadelník a zpěvák, a dvě starší sestry, učitelky hrající na kytary, klavír a ukulele, jsou kvalitním zázemím pro počínající mladý talent. Na základní škole prospívá v hudební výchově výborně. V roce 2005 začíná studovat hru na klavír.
Jejím vzorem ve zpěvu je Ewa Farna a Avril Lavigne. Vzorem v píli je domácí oblíbenec Karel Gott. Přes své mládí je zakládající členkou ŘQ. Autorsky se podílí na rekvizitách sloužících při vystoupení ŘQ. Od září 2009 začne studovat hru na kytaru.

Dana BeranováDana Beranová / Řeheč

Své první komorní A vypustila z úst na začátku roku 1976. V dětství se řídila radou babičky: když to nevyzpíváš, zpívej potichu. Na základní škole měla z hudební nauky vždy za jedna. Učitelka později vysvětlila, že nevyrušuje a slova umí. V roce 1983 byla zamítnuta její snaha dostat se do Lidové školy umění pro nedostatek talentu… Její touhu po hudebním vzdělání to ale rozhodě nezastavilo. Tentýž rok začala chodit na soukromé hodiny klavíru k paní učitelce Moravcové. Skutečnou lásku k hudbě ale získala až o pět let později pod vedením pana učitele Kopeckého při hře na kytaru. Na kytaru hraje stále, nejraději country styl. Za nejlepší hudbu považuje zpěv ptáků.
Na sklonku roku 2009 se přidala k Řehečskému kvartetu jako zpěvačka s úmyslem zaútočit na pozici hitmakera (dlouholetá průprava v LiSu.)

Hynek BeranHynek Beran / Řeheč

Narozen v druhé třetině října léta páně devatenáctistéhopětasedmdesátého. Uměl dříve zpívat než mluvit, za což vděčí prarodičům. Od první třídy navštěvoval Lidovou školu umění v Jičíně, kde se učil houslím pod vedením pana učitele Bašuse a po jeho smrti paní učitelky Vondřejcové, a to až do roku 1991. Již na základní škole zpíval ve školním sboru, který též s houslemi v ruce doprovázel.
Od roku 1990 je samoukem na kytaru, ke které přidal i foukací harmoniku a africký buben jembee. Ale zahraje v podstatě na cokoliv, do čeho se dá foukat, bouchat či brnkat. Domácí potřeby jako hřeben a skleničky nevyjímaje. Vyhraněný hudební styl nemá, převládá však folk, country a rock. Oblíbeným zpěvákem je Jarek Nohavica a Michal Tučný, skupinou Divokej Bill a Čechomor.
Od srpna 2009 hraje první housle v Řehečském kvartetu.

Hana FolprechtováMgr. Hana Folprechtová / Sobotka

Narozena v zimě 1975 v Hradci Králové. Od útlého dětství ráda zpívá se svojí babičkou. Pro svůj absolutní hudební sluch je doporučena ke studiu hry na housle. Od šesti let navštěvovala ZUŠ Habrmanova v Hradci Králové. Zde absolvovala deset let hry na housle u prof. Jindřišky Steinerové. Toto období bylo provázeno desítkami nejrůznějších vystoupení, většinou typu „housle sólo“ s doprovodem klavíru. Nechyběla však ani různá dueta, tria či kvarteta.
Byla také úspěšnou první houslistkou orchestru Juventus Gradecensis (Mládí Hradce), kde působila od svých deseti let do svých osmnácti. S tímto orchestrem absolvovala řadu orchestrálních večerů a nejrůznějších soutěží, stejně tak jako v sólové hře na nástroj. Jejím největším úspěchem v sólové hře na housle je první místo v krajském kole soutěže jednotlivců. Hudba zůstává jejím hlavním koníčkem i nadále. Sama z vlastní iniciativy studuje hru na klavír a klávesový akordeon jako samouk. V letech 2000-2005 navštěvuje Podkrkonošský symfonický orchestr v Lomnici nad Popelkou se sídlem v Semilech, kde hraje part prvních houslí. Poté následuje kratší umělecká pauza. Po narození syna si hraje ve volných chvilkách pro radost a věnuje se rodinným povinnostem. V roce 2010 nastupuje na pozici první houslistky Řehečského kvarteta.

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.