Jičín – město pohádky 2010


To nejlepší nakonec, ŘQ uzavíralo festival na hlavním pódiuVyvrcholením naší umělecké sezony se již tradičně stal festival Jičín, město pohádky. V pátek odpoledne jsme navštívili babičky a dědečky v Domově seniorů v Jičíně na Novém Městě. Pořadem provázel předseda Sdružení rodáků a přátel Řehče MUDr. Václav Franc, který pobavil diváky svými aforismy z vlastní tvorby. Svým výkonem rozesmál snad všechny přítomné.
Více než hodinu jsme se s Václavem střídali a nutno říci, že jsme sklidili bouřlivý potlesk. Svoji premiéru zde měl i náš nový „kolega“ Matěj Bártů, kterého úspěšně vedla paní Kateřina. Obyvatelům domova jsme slíbili, že určitě se ještě letos sejdeme, nejspíš v předvánočním čase.
Poté nás čekal téměř třídenní maraton vystoupení na různých místech festivalu. Jedním z nezapomenutelných zážitků byl společný zpěv s maďarským pěveckým sborem – Budapeštianským slovenským speváckým zborem Ozvena. Tento soubor vystupoval na Rynečku a slovo dalo slovo, harmonika zahrála, rozdali jsme texty a společně jsme zpívali francouzskou lidovou s českým textem Cestářská. V momentě se kolem nás vyrojilo plno diváků. Společný koncert vygradoval vzájemnou výměnou originálních zpěvníků.
V pátek večer jsme byli pozváni do loutkového divadla Srdíčko. Zdejší herci mají dlouholetá partnerská vzájemná setkání s loutkoherci z Bzence. A protože paní Kateřina patří ke kádru divadla, tak slovo dalo slovo a my jsme vystoupili v rámci družebního večera. Takže došlo nejenom na zpěv lidových písní českých a moravských, ale také na ochutnávku vína a burčáku ….
V neděli odpoledne nás organizátoři mile překvapili. Po předání klíčů od města starostovi jsme byli uvedeni moderátorkou na hlavní podium se slovy, že přichází příjemná tečka na závěr. Zahráli jsme naši oblíbenou Festivalovou, a když jsme viděli ten ohlas, přidali jsme ještě jednu písničku, kterou Zdeněk složil přímo k jubilejnímu 20. ročníku JMP. Bylo to poprvé, co jsme hráli na hlavním festivalovém podiu.
Těšíme se, že nás organizátoři příští rok opět vyzvou k účasti.

JUBILEJNÍ (na nápěv „U studánky seděla“)

Dvacátý ročník v Jičíně,
být na pohádkách – baví mě,
česká klasika už tu je,
od úterka do neděle !

V úterý Zlatý kolovrat,
každý to čet‘ určitě rád,
poctu panu Erbenovi,
den Albartosu, to se ví.

Středa Chytrá horákyně,
úcta k Němcové Boženě,
Mateřídouška, Sluníčko,
pro děti kráné čteníčko.

Čtvrtek Lotrando, Zubejda,
bratři Čapkové, žádná mejdla,
z díla jejich jsem unesen,
je to den s Českým rozhlasem.

V pátek pohádka Fimfárum,
to je Jana Wericha um,
vytvořil toho nemálo,
záštitu má deník Právo.

Sobota zase s Rumcajsem
Václava Čtvrtka poznal jsem,
hezky naplněná vize
den je České televize.

Neděle buďte blaženi
vděk panu Kubínovi,
jičínský rodák, nutno vědět,
ten dožil se stojedna let.

Pohádky, ty má každý rád,
děti, důchodci, kamarád,
patronem je Lábus Jiří,
ten optimismem přímo hýří.

Příští rok sejdeme se zase,
na Valdštejnském to place,
//: Jičín pohádek festival,
to nikde nemaj, jen tak dál! ://

složil hitmaker ŘQ, Zdeněk Němec

Příspěvek byl publikován v rubrice Nezařazené. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.